Hoe lang is de kraamweek?

 

In de eerste 8 dagen na je bevalling heb je recht op kraamzorg.

Dit betekent dat als je een nachtje in het ziekenhuis verblijft je nog 7 dagen kraamzorg krijgt en bij 2 nachtjes in het ziekenhuis nog 6 dagen kraamzorg krijgt ect. ect.

In Nederland heeft een kraamvrouw recht op 24 uur kraamzorg in 8 dagen ofwel 3 uur per dag, maar hier kijken we naar de behoefte en ruimte in de maand waarin jij bent uitgerekend. De basisuren bij borstvoeding is dan ook 49 uur voor 8 dagen en 45 uur bij kunstvoeding.

De kraamverzorgende zal de zorg invullen aan de hand van de afspraken die vastgelegd zijn bij de intake. Deze afspraken worden aan het begin van de week nogmaals met jullie doorgenomen om te zien of er nog aanpassingen nodig zijn.

Op medische indicatie kan de verloskundige 2 dagen bij-indiceren. Denk hierbij aan een kindje wat nog niet voldoende aankomt of een infectie die in de gaten gehouden moet worden. In deze 2 dagen komen we hoogstwaarschijnlijk kortere dagen en doen wij alleen nog de medisch noodzakelijke handelingen. 

 

Taken in de Kraamweek

De kraamverzorgende zal elke dag de controles van de kraamvrouw en de baby uitvoeren. Dit zijn aardig wat controles als temperatuur, pols, baarmoederstand, gewicht, uitscheiding, alertheid, conditie en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.

Zij zal jullie leren hoe je de baby het beste kan verzorgen en kijken hoe deze verzorging het best aansluit in jullie dagelijks ritme.

Daarnaast kijkt zij mee met de voedingen en zal hierbij aanwijzingen geven om de voeding op peil te houden en jouw lichaam zo min mogelijk te belasten.

Houdingen, ritme en techniek zal aangepast worden op behoefte van moeder en kind.

Ook je partner zal opgeleid worden tot volledig verzorger en mochten er al andere kindjes zijn dan worden deze betrokken bij de zorg voor de nieuwe baby!

Wij vinden het erg belangrijk om het volledige gezin bij de zorg te betrekken ook wel: Family Centered Care genoemd! ofwel Gezinsgerichte zorg.

 

Dit alles gaat in samenwerking en overleg met de verloskundige.

 

Verder zal de kraamverzorgende elke dag het sanitair bijhouden mits er volledige uren worden afgenomen en een aantal keer in de kraamweek je bed verschonen in verband met infectie preventie en andere huishoudelijk taken afstemmen op de wensen en mogelijkheden.

Zorg gaat altijd voor huishouden. 

Zoek jij vooral huishoudelijke hulp in de kraamweek? Vraag dan vrienden of bekenden om je hierbij te komen helpen.