Bevallijn 24/7 bereikbaar : 085-002 7569

De Intake

De intake zal bij een eerste kindje bij jullie thuis plaatsvinden. Bij een opvolgend kindje zal dit telefonisch of bij ons op kantoor ingepland worden. Zijn er bijzonderheden in jouw zwangerschap bij een opvolgend kind? Dan komen wij alsnog langs of plannen een videocall met jullie! 

In dit gesprek, wat zal plaatsvinden tussen de 32 en 34 weken zwangerschap, komen wij vertellen wat onze basistaken zijn. Verder kunnen jullie je wensen kenbaar maken en al jullie vragen stellen. Wij komen dus niet controleren of jullie alle spullen hebben gekocht! Hoe jullie je voorbereiden, daar bemoeien wij ons niet mee!

De bevalling

In hoeverre de kraamzorg bij de bevalling betrokken is, ligt aan de keuze van de locatie.

Als je in het ziekenhuis bevalt, zal daar personeel van het ziekenhuis assisteren.

Heb je gekozen om thuis te bevallen? Dan ontvangen wij graag een melding als de verloskundige heeft geconstateerd dat jij aan het bevallen bent, de zogeheten “rommelmelding”.

Dit om te zorgen dat jouw kraamverzorgende al paraat staat om te komen assisteren.

De verloskundige zal ons, na jouw rommelmelding, tijdig bellen om bij de bevalling te assisteren. Zo werkt jouw geboorteteam optimaal samen!

De kraamverzorgende is bij de bevalling aanwezig om de verloskundige te assisteren bij zogeheten calamiteiten als bijvoorbeeld een bloeding of reanimatie. Gelukkig is dit vaak niet nodig voor dit onderdeel, maar is de aanwezigheid van een kraamverzorgende alsnog gewenst. 

 

Zij zal 2 uur na de geboorte van de placenta blijven om te controleren hoe jouw baarmoeder samentrekt, je vloeien verloopt, je hartslag stabiliseert, je te assisteren bij de eerste keer voeden, jou helpen douchen, de nachtinstructies als verschonen/aanleggen/temperaturen uitleggen zodat jullie de eerste uren alleen vol zelfvertrouwen door zullen komen.  Verder wegen wij jouw baby en maken iets te eten voor jou en eventueel je partner.  Zij zal jou in een opgeruimd huis en in een schoon bed achterlaten.

Foto's: Jessica_VI_photography

 

Hoe lang is de kraamweek?

 

In de eerste 8 dagen na je bevalling heb je recht op kraamzorg.

Dit betekent dat als je een nachtje in het ziekenhuis verblijft je nog 7 dagen kraamzorg krijgt.

In Nederland heeft een kraamvrouw recht op 24 uur kraamzorg in 8 dagen ofwel 3 uur per dag, maar hier kijken we naar de behoefte en ruimte in de maand waarin jij bent uitgerekend. De basisuren bij borstvoeding is dan meestal ook 49 voor 8 dagen en 45 bij kunstvoeding.

De kraamverzorgende zal de zorg invullen aan de hand van de afspraken die vastgelegd zijn bij de intake. Deze afspraken worden aan het begin van de week nogmaals met jullie doorgenomen om te zien of er nog aanpassingen nodig zijn.

 

Taken in de Kraamweek

De kraamverzorgende zal elke dag de controles van de kraamvrouw en de baby uitvoeren. Dit zijn aardig wat controles als temperatuur, pols, baarmoederstand, gewicht, uitscheiding, alertheid, conditie en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.

Zij zal jullie leren hoe je de baby het beste kan verzorgen en kijken hoe deze verzorging het best aansluit in jullie dagelijks ritme.

Daarnaast kijkt zij mee met de voedingen en zal hierbij assisteren.

Houdingen, ritme en techniek zal aangepast worden op behoefte van moeder en kind.

Ook je partner zal opgeleid worden tot volledig verzorger en mochten er al andere kindjes zijn dan worden deze betrokken bij de zorg voor de nieuwe baby!

Wij vinden het erg belangrijk om het volledige gezin bij de zorg te betrekken ook wel: Family Centered Care genoemd! ofwel Gezinsgerichte zorg.

 

Dit alles gaat in samenwerking en overleg met de verloskundige.

 

Verder zal de kraamverzorgende elke dag het sanitair bijhouden mits er volledige uren worden afgenomen en een aantal keer in de kraamweek je bed verschonen in verband met infectie preventie en andere huishoudelijk taken afstemmen op de wensen en mogelijkheden. Zorg gaat altijd voor huishouden. 

Zoek jij vooral huishoudelijke hulp in de kraamweek? Vraag dan vrienden of bekenden om je hierbij te komen helpen. 

!